El Drac del poble i la colla de portants

El Drac de Vilanova i la Geltrú, a diferencia dels altres entremesos de la ciutat que pertanyien a l’Orde de Sant Antoni, d’orígen ha mantingut la titularitat municipal.

En els seus inicis la colla de portants era formada per tres bastaixos que, de manera remunerada, treien el Drac a les cercaviles. Posteriorment, al 1948 el Foment Vilanoví recuperà el Drac durant uns anys, i després tornen a fer-se càrrec portants remunerats.

A la década dels 70, en plena efervescència de la recuperació dels elements folklórics, es crea la Comissió de Recerca i Promoció de la Cultura Popular, formada per vilanovins i vilanovines de vinculats a diferents colles i associacions per tal de donar forma a les festes populars del futur: obertes, participatives, organitzades per la gent del poble i no per les autoritats com es feia fins aleshores. La Comissió cerca per les diferents entitats socials de la ciutat portants voluntaris que es facin càrrec dels diferents entremesos populars, i així, la Talaia es fa càrrec de Les Mulasses, l’Acord dels Nans, els Bordegassos dels Gegants petits, i el Coro del Drac.

La nova colla de portants va nèixer amb la intenció de recuperar l’esperit i les formes del Drac de 1936, un drac popular i festiu, vinculat estretament a les dues grans cites vilanovines: el Carnaval i la Festa Major.

Amb el naixement de La Unió Vilanovina, formada de la unió de l’Acord i el Coro, els nans es cedeixen a l’Agrupació de Balls Populars però la colla de portants del Drac es reforça i s’amplia, i es manté viva i activa fins a l’actualitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s