El Drac de Vilanova a l’Arrivo

La relació del Drac de Vilanova i la Geltrú amb el Carnaval és molt estreta i vé de lluny, sobretot la seva participació en l’Arrivo del Rei Carnestoltes, el Divendres de Carnaval.

Hom coneix que el Carnaval és una festa molt estimada pels vilanovins, així que no és extrany que les figures tradicionals i protocolàries de la ciutat hi hagin participat en molts moments, encapçalant les comitives carnavalesques. De la participació dels Gegants o les Mulasses en l’Arrivo no en tenim constància, però en canvi, diables i dracs, s’han lligat de forma ja ineludible a aquest acte: el Ball de Diables obre desde fa anys la comitiva del Rei Carnestoltes, el drac de la Geltrú hi participa de forma quasi contínua desde 1979, i el Drac de Vilanova i la Geltrú hi ha anat tenint una presència més intermitent. Tot i això, aquí us volem parlar de l’estret vincle del Drac amb el nostre Carnaval.

La primera refèrencia de la participació del drac a l’Arrivo de Carnestoltes la trobem en unes factures de coets del 1856, un fet que es repeteix al llarg dels anys en albarans i llibres de comptes però, curiosament, no apareix en els programes de Carnaval.

Després de perdre’s i fer-se malbé durant la Guerra Civil al 1936, el drac vilanoví va estar absent durant tota la primera década de la dictadura franquista. Evidentment la dictadura va prohibir i reprimir qualsevol tipus d’expressió festiva, inclòs el Carnaval, que a Vilanova (incapaços de renunciar-hi del tot) es va passar a anomenar Fiestas de Invierno i a ser celebrat portes endins en cases particulars i associacions. No fou fins quasi entrats els anys 50 que es va començar a poguer celebrar altre cop a l’espai públic.

Precisament, el divendres de Carnaval de 1948, que caigué en 6 de febrer, ocorregué un fet insólit: el drac de la ciutat, desaparegut durant gairebé 12 anys, aparegué flamant i renovat a la plaça de l’Estació acompanyat dels Diables, la Mulassa i una banda de música. El Foment Vilanoví havia engegat un any abans una subscripció popular per recuperar el drac perdut i construir-ne una nova figura. Així, aquell vespre no hi va haver carrosses, ni mascarots pel carrer, ni molt menys crítica o sàtira, però les espurnes i els espetecs del Drac i dels Diables trencaren el silenci de la nit franquista i tornaren a omplir èpicament els carrers de Vilanova, clamant que el Carnaval havia començat.

734f59c4-3f73-4755-a4b3-5ff78c49d6e6

Poc a poc, any a any, s’anaren recuperant els actes del Carnaval al carrer, primer els diürns i després els nocturns i les mascarades. Al 1976, amb la dictadura acabada es recuperà l’Arrivo, i al 1978 el drac tornà a encapçalar la corrua de societats i mascarades, juntament amb els Diables. Al 1979 s’hi afegí també el recent creat drac de la Geltrú.

El drac però continuà preferint les aparicions per sorpresa: al 1985, aparagué damunt d’una carrossa disfressat amb un antifaç blanc a l’alçada de la carretera general amb la Rambla i s’ajuntà a la capçalera de l’Arrivo que venia des de la plaça de l’Estació; durant els anys 90 tornà a sortir en diverses ocasions disfressat o amb antifaç de la mà de La Unió Vilanovina; i ja al segle XXI es va fer esperar fins l’any 2015, que va aparèixer totalment disfressat de gamba estirant la cuádriga del Rei Carnestoltes i encapçalant, després de 15 anys d’abséncia, altre cop l’Arrivo amb els diables.

Així, el drac vilanoví continúa encara avui la seva história d’aparicions sorpresa a l’Arrivo, i ningú sap quan tornarà a aparèixer: si ho farà aquest any, el proper, o en la próxima década … però el que no es pot negar es que per les seves escates hi corre l’esperit carnavalesc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s