El Drac del Nona: tort, decapitat i desaparegut.

El Drac de Vilanova i la Geltrú ha tingut diverses figures al llarg de la seva història, i en aquesta ocasió us volem parlar d’una de les figures més controvertides: la rèplica del Taller Nona de Mataró, que va sortir entre 1981 i 1991. Tot i que és una figura relativament recent la seva història no es gaire coneguda i a més amaga molts misteris.

El Drac del Nona, entre 1981 i 1991

Aquesta figura va ser la de durada més curta (10 anys) i es va encarregar per substituir la figura del drac recuperat el 1948, dissenyada per E.C. Ricart (i a la qual se li havia fet un cap diferent el 1959). La figura vella ja tenia 33 anys i es temia per la integritat de la seva estructura de fusta, així que es va decidir desar-la al Museu Balaguer i encarregar-ne una rèplica exacta a un reconegut taller de gegants de Mataró, regentat pel mestre ninotaire Josep Cardona “Nona”.

28577875_10156216146315126_6640227865788940288_n
La rèplica del Taller Nona de Mataró, a la Plaça de les Casernes el 1983.

El resultat va ser una nova figura, que tot i estar feta amb materials molt més lleugers no va acabar de satisfer a la colla de portants del Drac. Els acabats no estaven a l’alçada de la figura anterior i el color verd encara més fosc no convencia. A més, mirada des de davant, tant les ales com el cap es veien torts. Els portants es queixaven que el pes també estava desequilibrat d’una banda. Així doncs, la rèplica va fer la seva funció durant uns anys, però en el si de la colla de seguida va tornar a sorgir la necessitat d’un canvi de figura, juntament amb el projecte de recuperar l’aspecte de la figura original de 1948 abans de l’explosió del cap. Al 1991 es va aconseguir els diners per construïr la figura nova (la que surt a l’actualitat) i la rèplica d’en Nona va quedar arraconada.

Però la història no acaba aquí.

El misteriós cas del drac desaparegut.

I doncs, on és aquest drac? A dia d’avui la ubicació d’aquesta rèplica és un misteri. Es conta que la figura, que no reunia les característiques per ser custodiada com a peça de museu o d’interès patrimonial, va ser deixada el 1991 en una de les dependències municipals que s’utilitzaven llavors com a magatzem: l’antic local de La Sala.

Allí, el Drac s’hi va passar uns quants anys acumulant pols i la societat vilanovina no en va tenir cap més notícia fins al 1997. Segons explica un diari vilanoví, en J.Rex, el nét d’un antic portant del drac, va demanar permís a l’Ajuntament per restaurar la figura. La seva sorpresa quan va anar a buscar la figura a La Sala va ser descobrir que el Drac hi era, però … sense cap! Algú havia serrat el cap amb un tall net i se l’havia endut!

Però un cap de drac no és quelcom que pots amagar massa temps… Al cap d’un any de recerca, el mateix Rex va descobrir la localització del cap. El va trobar al Círcol Catòlic de Vilanova, amagat entre decorats i bambalines, per raons que no es coneixen. La rumorologia popular explica que el cap del Drac va ser utilitzat com a capgròs en alguna obra de teatre. El bo d’en Rex se’l va emportar finalment a casa seva per unir-lo de nou al cos i restaurar-lo, amb el vist i plau del llavors regidor de cultura, en Josep Lluís Vidal, que ja parlava d’un projecte de museu on conservar el patrimoni etnogràfic local.

En aquesta notícia del diari L’Hora del Garraf del 27 d’agost de 1997, s’hi veuen unes fotografies amb les dues parts del drac davant d’un garatge, i el mateix Rex hi assegura que vol acabar la restauració pel 50è aniversari del Drac, al 1998. Aquest fet mai es va arribar a produir.

Des d’aquell dia no se n’ha sabut res més, i avui, més de 20 anys després, el destí final d’aquest drac és desconegut i ens deixa molts interrogants:

Continúa encara en aquell garatge? Va arribar en J.Rex a reconstruir mai el drac? Es conserva encara la figura? Ha tornat a ser segrestat i mutilat per pèrfids escenògrafs? Sabrem mai quin treballador municipal va obrir La Sala per decapitar el Drac? Veurà mai la llum el projecte del museu etnogràfic d’en Vidal? Tornarem a veure pels carrers el drac del Nona? Apareixerà un dia per sorpresa en alguna de les festes vilanovines?

Esperem que algun dia puguem treure la pols a aquesta pàgina grisa i misteriosa de la història del Drac de Vilanova.

.. i tu que en penses? Recordes aquest Drac? T’agradaria que tornés a sortir?

1 Comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s