El Drac de Vilanova i la Geltrú

és una peça històrica de la imatgeria festiva catalana clàssica, i element indiscutible del folklore popular vilanoví. D’orígen incert, la primera referència escrita es remunta al 1779, i al llarg de la història ha tingut diverses figures, essent l’actual de 1991. El disseny de la figura actual segueix el model de l’artista E.C. Ricart i ha estat construïda pel taller L’Estaquirot.

Drac de Vilanova. Enric C. Ricart          524506_489204354424387_955324245_n

Breu història de la figura

Podria ser que encara fos més antic, però les primeres notícies documentades que tenim del Drac de Vilanova i la Geltrú es remunten al 1779. De la forma d’aquest primer Drac només en tenim alguna fotografia a l’arxiu comarcal, i alguns dibuixos artístics com la famosa pintura a l’oli d’Enric Cristòfol Ricart, del 1925, titulada Drac de Vilanova. Durant la Olimpiada Popular, amb l’esclat de la Guerra Civil, aquesta figura és abandonada a Barcelona i es perd.

Després de la guerra civil i de 10 anys d’absència en qualsevol celebració, el Drac de Vilanova apareix el divendres de Carnaval de 1948 amb aspecte renovat gràcies al Foment Vilanoví, amb el disseny de E.C. Ricart.

descarga
El Drac de Vilanova dissenyat per Ricart (1948) a les Festes de la Mercè de Barcelona. Imatge de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

L’any 1959 una explosió d’un coet li fa malbé el cap i es decideix fer-li un cap nou mantenint la estructura del cos. El drac de Ricart amb el cap nou (bastant diferent de l’antic) aguanta fins al 1981, quan la figura ja és cedida als portants del Coro. Degut a que aquesta està força malmesa, s’encarrega la construcció d’una rèplica a un taller del Nona de Mataró.

Durant la dècada dels 80 la rèplica del drac fa la seva funció però urgeix una nova figura, ja que la actual era un xic torta i desaquilibrava els portants, així que s’encarregà als titellaires L’Estaquirot la construcció d’un nou drac basat en el model original d’abans de la guerra. Així, al 1991, s’estrena la figura actual, feta amb fibra de vidre, més esvelta, dinàmica i resistent, i que es manté fins a l’actualitat.

La figura actual (1991- ) del Drac de Vilanova

 Per saber-ne més:

Article a Viquipédia

Imatges antigues del Drac de Vilanova (1902-1936)

Imatges antigues del Drac de Vilanova (anys 50-60)

Llibre: 30 anys portant el Drac

Llibre: Llibre dels gegants i demes entremesos populars de Vilanova i La Geltrú

Article: Massana, Heribert. El drac antic de Vilanova

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s