El Drac de Vilanova i la Geltrú

Drac de Vilanova. Enric C. Ricart

El Drac de Vilanova i la Geltrú és una peça històrica de la imatgeria festiva catalana clàssica, i element indiscutible del folklore popular vilanoví. D’origen incert, la primera referència escrita es remunta al 1779, essent un dels dracs actius més antics de Catalunya, en què es dona constància, a través d’un albarà, de la seva participació en les festes de Sant Antoni. A partir d’aquest any són relativament freqüents les aparicions del Drac, acompanyat de diables. Se sap que va participar en la processó del Corpus de l’any 1841, en les festes de les Neus de l’any 1851 i en l’Arrivo del Carnaval de 1856, i se’n conserven diverses imatges de 1902, 1925 i 1935. Al juliol de 1936 el Drac es trobava a Barcelona per participar en els actes de l’Olimpíada Popular i va ser sorprès per l’esclat de la Guerra Civil i abandonat, sense possibilitat de recuperar-lo. A través d’una subscripció popular, al 1947, s’inicia la reconstrucció d’un drac nou sobre un disseny de l’artista vilanoví E.C. Ricart, mantenint les característiques de l’antiga figura. L’any 1959 una explosió d’un coet li destrossa el cap i s’encarrega un cap nou a la Casa Artigau (Taller Malatesta) de Barcelona. Tot i mantenir l’estructura original del cos, el cap nou altera bastant l’aspecte de la figura. El drac amb el cap nou fa la seva funció fins al 1981, quant per evitar el deteriorament de la figura se n’encarrega la construcció d’una rèplica exacta. La figura es desarà en el Museu Victor Balaguer. La rèplica es construeix al taller Nona de Mataró, replicant exactament la figura del drac substituït amb materials més lleugers. L’acabat d’aquesta figura no resulta massa satisfactòria però fa la seva funció durant 10 anys. Al 1990 la colla de portants decideix canviar-la per recuperar l’aspecte original del Drac de 1947.

524506_489204354424387_955324245_n
Fotografia més antiga del Drac, 1902 (fons Joan Morera)

FIGURA ACTUAL

La nova figura es construeix al taller L’Estaquirot de Vilanova i la Geltrú, inspirant-se en el model dissenyat per E.C. Ricart, tornant a l’aspecte del cap de 1948, però amb materials més resistents i lleugers i unes dimensions i pesos més equilibrats. La nova figura es presenta a la Festa Major del 1991 i es manté fins a l’actualitat. La figura actual del Drac és feta de fibra de vidre, té un pes de 60 kg., medeix 2 metres de llargada i 1’90 m d’alçada, i és carregada interiorment per una persona. El drac es mou de forma autònoma i dinàmica, proporcionant un gran ventall de moviments als seus portants.

Lluny de les incorporacions més modernes al bestiari festiu català que representen altres animals, el Drac manté la forma del drac clàssic català o europeu, una bèstia enigmàtica i esvelta, mig rèptil, mig amfibi, mig peix (ja que pertany a una població marinera), alada i amb grans mandíbules.

MÚSICA

En les primeres aparicions als cercaviles de Corpus Christi, els dracs eren acompanyats per músics que tocaven instruments tradicionals catalans com la gralla i el flabiol. El Drac de Vilanova és un dels pocs dracs que manté aquesta tradició, i és acompanyat per grallers, i en alguns casos per flabiol i tamborí. El Drac té, a més, un ball solemne i característic amb música pròpia i tradicional.

El Drac és propietat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i per tant, de tots els vilanovins i vilanovines, cedit en gestió a  l’entitat “La Unió Vilanovina”.

descarga
El Drac de Vilanova dissenyat per Ricart (1948) a les Festes de la Mercè de Barcelona. Imatge de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Per saber-ne més:

Article a Viquipédia

Imatges antigues del Drac de Vilanova (1902-1936)

Imatges antigues del Drac de Vilanova (anys 50-60)

Llibre: 30 anys portant el Drac

Llibre: Llibre dels gegants i demes entremesos populars de Vilanova i La Geltrú

Article: Massana, Heribert. El drac antic de Vilanova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s